Berekening wachttijd WIA

Wanneer begint de WIA-uitkering? En op welke datum moet de WIA-aanvraag bij UWV liggen?

Bereken de wachttijd voor de WIA met deze tool, zelfs bij samengesteld verzuim. Je ziet ook meteen vóór welke datum de (vervroegde) WIA-aanvraag ingestuurd moet zijn aan UWV.

Het opzegverbod bij ziekte geldt gedurende twee jaar, zelfs bij de WIA met verkorte wachttijd. Ook deze datum heb je meteen paraat met deze tool.

Niet eens met de beslissing van UWV?

Ben je het niet eens met een WIA-beslissing van UWV, informeer dan naar onze mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen. In een vrijblijvend eerste gesprek verkennen we de kansen.

 
Heb je iets gehad aan deze berekening? Laat het ons en anderen weten met een reactie onder dit bericht!

12 thoughts on “Berekening wachttijd WIA

 1. michelle

  hi, ik gebruik de tool erg vaak, dank daarvoor!
  Ik haak aan bij de vraag van Rafaël, momenteel is er ook een werknemer waarbij sprake is van meerdere ziek-en herstelmeldingen waarbij het handig zou zijn als deze zouden kunnen worden toegevoegd.

  1. Margreet Kühne Bericht auteur

   Beste Michelle, dank je wel voor je compliment, fijn om te horen!

   Zie mijn antwoord aan Rafaël; meerdere herstelperiodes toevoegen is bijzonder complex om online te krijgen. Hopelijk kun je met mijn uitleg verder. Wat me er wel aan doet denken om een eenvoudige berekeningstool te maken die laat zien hoeveel verzuimdagen er tussen twee datums liggen; dat maakt het optellen net wat eenvoudiger 🙂

   Met vriendelijke groet,
   Margreet Kühne

 2. Rafaël

  Beste Margreet,

  Allereerst wat een super tool!

  Momenteel is het mogelijk om samengesteld verzuim te laten berekenen. Is het mogelijk om samengesteld verzuim bij meer dan twee toe te voegen?

  1. Margreet Kühne Bericht auteur

   Dank je wel Rafaël voor dit mooie compliment! En dank voor je suggestie om meerdere herstelperiodes toe te voegen.

   Inmiddels hebben we hiernaar gekeken en heb ik lopen stoeien met meerdere herstelperiodes. De berekeningen hiervoor zijn best complex. De huidige tool beoordeelt voor de herstelperiode of er sprake is van 28 dagen of langer herstel; immers de wachttijd voor de WIA gaat dan ‘gewoon’ opnieuw in. Je krijgt dan ook een waarschuwing en de wachttijd voor de WIA past zich in de huidige tool hier keurig op aan.

   In geval van 28 dagen of langer herstel bij de tweede of juist bij de eerste of zelfs derde herstelperiode, krijg je afhankelijkheid van elkaar. De wachttijd voor de WIA kan altijd opnieuw ingaan.

   Heb je een keer een casus waarbij sprake is van meerdere herstelperiodes, zul je de verzuimdagen (die elkaar dus allemaal met minder dan 28 dagen herstel moeten opvolgen) bij elkaar op moeten tellen. Verzuimdag 727 is de wachttijd voor de WIA, verzuimdag 728 is de eerste WIA-uitkeringsdag. En het opzegverbod bij ziekte ligt op in totaal twee jaar verzuim; afhankelijk of er een schrikkeljaar bij zit, kom je op 730 of 731 dagen.

   Ondanks dat ik je niet geef wat je wilt, hoop ik dat je iets hebt aan deze uitleg.

   Met vriendelijke groet,
   Margreet Kühne

 3. Anja

  is het mogelijk bij de ontwikkeling van de tool ook de berekening van uiterste aanvraag datum vervroegde WIA. Overigens verder super tool om mee te werken

  1. Margreet Kühne Bericht auteur

   Dank voor je compliment Anja, en wat een goede suggestie! We hebben de datum voor het aanvragen van de vervroegde WIA-uitkering toegevoegd.

   Verder hebben we de mailfunctie toegevoegd. Je ontvangt dan een pdf van de berekening die je in het verzuimdossier op kunt slaan.

   Met vriendelijke groet,
   Team Wijzer in Verzuim

  1. Wijzer in Verzuim

   Beste Jeroen, dank voor je tip! We nemen het mee in de ontwikkelingen voor volgend jaar.

   Met vriendelijke groet,
   Team Wijzer in Verzuim

 4. Adriaan Landa

  Het zou fijn zijn als de onderbreking van een ziekte door zwangerschapsverlof niet zou leiden tot een nieuw ziektegeval. Zwangerschapsverlof schort de datum van einde wachttijd wel op, maar er ontstaat geen nieuw ziektegeval.

  1. Margreet Kühne Bericht auteur

   Beste Adriaan, afhankelijk van de ziekteoorzaak vóór en ná het zwangerschapsverlof kán er een nieuwe eerste ziektedag ontstaan. Laat je hierover goed adviseren door je bedrijfsarts.

   Met vriendelijke groet,
   Team Wijzer in Verzuim

  1. Margreet Kühne Bericht auteur

   Fijn dat u onze onlinetool voor de berekening van de wachttijd voor de WIA heeft gevonden! Het klopt dat u geen ongelimiteerd aantal verzuimperiodes toe kunt voegen. In meer dan 98% van de gevallen is dit ook niet nodig. Toch hopen we dat u iets aan onze service gehad hebt.

   Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

   Met vriendelijke groet,
   Team Wijzer in Verzuim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.