Uit het zicht, niet uit de portemonnee

Vaak ben ik verbaasd over werkgevers die géén idéé hebben dat ze ook voor een zieke tijdelijke kracht 12 jaar financieel verantwoordelijk zijn.

De opmerkingen zijn dan: “Hij is uit dienst, dan betalen we toch niets meer?” of “Hij krijgt toch een uitkering van UWV en niet van ons?”

Dat klopt dus niet. Of toch wel, net hoe je het leest.

Je betaalt inderdaad geen loon meer aan je zieke ex-werknemer. En als je geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet bent, betaal je inderdaad helemaal niets meer. Rechtstreeks aan de ex-werknemer dan.

Wat deze werkgevers niet weten, is dat de uitkering die UWV aan de zieke ex-werknemer betaalt, rechtstreeks verhaald wordt op de werkgever bij wie de werknemer voor het eerst ziek is geworden.

Dat gaat via een ingewikkelde constructie tussen UWV en Belastingdienst. En merk je als werkgever pas twee jaar later door een verhoging van je WHK-premie. Behalve wanneer je totale jaarloonsom lager dan een miljoen euro is, dan merk je er niets van.

Omdat de WHK-premie een relatief laag percentage is, verdwijnt de WHK-nota vaak ongezien en ongecontroleerd de boekhouding in. Een gemiste kans wat ons betreft, want controleren is beter dan te veel betalen!

Controle WHK-premie inplannen

Wil je de controle van je WHK-nota inplannen? Dat kan op elk moment in het jaar, hoewel december het meest uitgekiende moment is. Maar lees je dit bericht in mei, mag je ons ook gewoon bellen hoor! 😉
 
Bel 06-22243929
Mail naar m.kuhne@wijzerinverzuim.nl
Of check onze contactpagina