Aan een medewerker van onze klant was per februari een WGA-uitkering toegekend in verband met een arbeidsongeschiktheid van 35-80%. Theoretisch zou betrokkene 100% arbeidsongeschikt zijn, maar op basis van een praktische schatting werd het arbeidsongeschiktheidspercentage vastgesteld op zo’n 70%.
Zowel werkgever als werknemer waren het hiermee niet eens. Werknemer deed er alles aan om te blijven werken, voor een uurtje of 6 tot 8 per week. Dat kostte echter wel veel energie. De werkhervatting was dan ook niet stabiel te noemen. Werkgever wilde de werknemer ook zeker nog aangepast werk bieden, maar was van mening dat daar eigenlijk geen loonwaarde tegenover stond.
Wat was er nu precies aan de hand?
De primaire arbeidsdeskundige van UWV had geen contact gehad met de werkgever over de praktische inzet van de betrokken werknemer. Wel had deze arbeidsdeskundige contact gelegd met de casemanager van de arbodienst. Deze heeft aan de arbeidsdeskundige doorgegeven dat de werknemer voor 8 uur in de week hersteld was gemeld. Werkgever had betrokkene inderdaad in het verzuimsysteem hersteld gemeld voor het aantal uren dat werknemer op het werk aanwezig was en had zich hierbij niet gebaseerd op loonwaarde. Lastig om dat achteraf te weerleggen.
Maar als iets lastig is betekent dit niet dat het ook onmogelijk is. De werkgever was bereid om hun “vaste” arbeidsdeskundige een loonwaardebepaling te laten uitvoeren. Deze arbeidsdeskundige kwam tot de conclusie dat de loonwaarde slechts 4,5% was. Dat hielp natuurlijk enorm. Met een goede onderbouwing (al zeg ik het zelf😉) en het rapport over de loonwaardebepaling hebben we bezwaar ingediend tegen het arbeidsongeschiktheidspercentage. Omdat de verzekeringsarts in diens rapportage al had aangegeven dat de beperkingen duurzaam zijn was onze inzet een IVA-uitkering.
De bezwaararbeidsdeskundige was met ons van mening dat met de feitelijk verrichte werkzaamheden niet gesproken kon worden van gangbare arbeid en een functie die normaliter bij werkgever voorkomt. Een praktische schatting was daarmee niet aan de orde, alleen een eventuele verrekening van inkomsten dient plaats te vinden. Wat een mooi resultaat, een IVA vanaf ingangsdatum WIA. Werknemer was blij, kan in rust nog een klein beetje blijven werken als het lukt. Werkgever was ook blij, niet alleen om de besparing van meer dan € 160.000,= maar vooral omdat ze werknemer nog wat lichte werkzaamheden kunnen laten doen als de toestand van werknemer dit op dat moment toelaat.
En dan ben ik natuurlijk ook blij, wat mij betreft een prima start van het weekend, wetende dat ik vorige week bij dezelfde klant een zelfde soort succes heb geboekt. Misschien kan ik bij ze in dienst… heb inmiddels toch al wel een aantal jaren aan salaris voor ze terugverdiend… ach, ik neem genoegen met hun felicitatie, de betaalde factuur en de eer😁
Weten wat Wijzer in Verzuim voor ú kan betekenen?
Neem gerust contact met mij op:
Bel 06-42079088Mail naar m.schot@wijzerinverzuim.nl
Of check onze contactpagina