Is het u ook al opgevallen?

Bij Wijzer in Verzuim valt ons de laatste tijd iets op. Wat ons betreft iets opmerkelijks, omdat het veel, nee heeuul veeuul, geld kost. Eigenlijk bespaart het geld, maar doe je niets dan kost het veel.

Lekker duidelijk? Ik leg het uit;

Het UWV stuurt de werkgever, of deze nu wel of geen WGA-eigenrisicodrager is, een kopie van de WIA-beslissing. Of dit nu gaat om een toekenning, een wijziging van uitkering of om een beslissing na een herbeoordeling. Alles komt, in principe, ook bij de (ex-)werkgever terecht.

Omdat deze (ex-)werkgever hierbij een financieel belang heeft. De WGA-eigenrisicodrager is zelf verantwoordelijk voor het uitkeren, meestal via de verzekeraar. De publiek verzekerde krijgt een verhoging van de gedifferentieerde premie voor de kiezen, in de regel ook niet mals.

Na de eerste periode van een loongerelateerde uitkering, maximaal 24 maanden, komt er een beslissing over de uitkering van daarna. Heeft de persoon recht op een loonaanvulling of op een veel lagere vervolguitkering?

En juist daar valt ons iets op.

Die beslissingen lijken veel minder vaak ook bij de (ex-)werkgever terecht te komen. Terwijl dat toch een heel belangrijk moment is. Veelal doet UWV deze overgang af met een administratieve beslissing. En laat dat nou in veel gevallen net niet de bedoeling zijn. Want we willen graag dat de uitkeringsgerechtigde de uitkering ontvangt die hem ook echt toekomt, maar als (ex-)werkgever wil je natuurlijk niet onnodig teveel betalen.

Dus zou UWV deze beslissing zeer zorgvuldig moeten nemen en in veel gevallen bijvoorbeeld medisch moeten herbeoordelen, dus niet alleen administratief. Maarrrrr… als UWV deze administratieve beslissing niet tijdig aan (ex-)werkgever verstuurt kan deze niet tijdig bezwaar maken en blijft de uitkering voor de (ex-)werknemer misschien wel onterecht hoog, of juist onterecht laag. En dat, beste ondernemer, kan dan jaren doorlopen, en dat gaat dan toch al gauw over bedragen van ‚ā¨ 150.000,=. Serieus! Per (ex-)werknemer!

Ons advies: ga in uw administratie goed na of er (ex-)werknemers zijn met een lopende WIA-uitkering waarvan de loongerelateerde uitkering binnenkort eindigt of al is be√ęindigd, maar waarvan u mogelijk geen nieuwe beslissing heeft ontvangen. Controleer beschikkingen goed en dien, indien noodzakelijk, tijdig een bezwaarschrift in. Weet u niet wat u moet controleren (niet zo gek, hoor, best ingewikkelde materie) of wat uw vervolgstappen zouden moeten zijn dan is de meest logische vervolgstap: bel mij 😊

Nu zonder gekheid; check goed in uw administratie wat de status van uw uitkeringsgerechtigden is of zou moeten zijn en onderneem tijdig actie. Dit kan zeer veel geld schelen, zeker in deze onzekere tijden niet geheel onbelangrijk.

Ook zonder gekheid; mijn collega en ik zijn van harte bereid om u “wijzer in verzuim” te maken, dus belt u ons gerust als u vragen heeft.

Bel 06-42079088
Mail naar m.schot@wijzerinverzuim.nl
Of check onze contactpagina